EConsument.nl

Home » Blog

Hoe kies je de juiste set van New Power Zonnepanelen?

Hoe kies je de juiste set van New Power Zonnepanelen

Bij het kiezen van de juiste zonnepanelen set van New Power is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. New Power biedt vijf verschillende zonnepanelen sets, maar welke set past het beste bij jouw situatie? Op deze pagina wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de beste set voor jouw dak kunt kiezen.

De basis van elke zonnepanelenset

Elke set van New Power bevat de volgende componenten:

  • Twee zonnepanelen
  • Een micro-omvormer met stekker
  • Een montagesysteem van ESDEC Flat Fix Fusion
  • De noodzakelijke kabels, schroeven en andere bevestigingsmaterialen

De sets zijn speciaal ontworpen voor platte daken. De keuze van de opstelling hangt af van de zonstand op je dak en de grootte van je dak. Laten we beginnen met het bepalen van de meest geschikte set voor jouw situatie.

Stap 1: Hoe groot is je platte dak?

Het eerste dat je moet doen, is de afmetingen van je dak bepalen. Hieronder vind je de afmetingen van elke NP Solar Set:

  • Solar Set naast elkaar: 360 cm x 120 cm
  • Solar Set oost-west: 185 cm x 220 cm
  • Solar Set achter elkaar: 185 cm x 270 cm
  • Solar Set portrait: 210 cm x 160 cm
  • Solar Set solo: 176 cm x 104 cm

Meet je dak op en bereken hoeveel panelen er op jouw dak passen. Houd er rekening mee dat de sets minimaal 20 centimeter van de rand van het dak geplaatst moeten worden voor de veiligheid. Hoe hoger je dak, hoe meer ruimte je moet aanhouden, vanwege de windbelasting.

Stap 2: Welke zonopstelling is mogelijk?

De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze op het zuiden gericht zijn. Echter, niet ieder huis heeft een dak dat op het zuiden gericht is. Hieronder vind je de beste opstellingen per dakoriëntatie:

Dak op het zuiden

  • Solar Set naast elkaar
  • Solar Set achter elkaar
  • Solar Set portrait
new power kiezen
new power kiezen

Dak op het oosten/westen

  • Solar Set oost-west

Bij schaduwrijke daken of daken die niet op het zuiden gericht zijn, kun je de zonnepanelen het beste naar het zuidoosten of zuidwesten richten.

Stap 3: Hoe stevig is je dak?

Elke set weegt exclusief ballast 50 kilo. Voor extra stabiliteit is er minimaal 50 kilo aan ballast nodig. Controleer of jouw dak dit gewicht kan dragen. Een onvoldoende stevig dak kan leiden tot scheuren en lekkages.

Stap 4: Is er een stopcontact in de buurt?

De Home Solar Set wordt aangesloten met een stekker in het stopcontact. Bij meerdere sets op één dak leveren wij door-lus-kabels mee, zodat de sets aan elkaar verbonden kunnen worden. Uiteindelijk gaat er één stekker naar het stopcontact. De kabel naar het stopcontact is 4-5 meter lang.

Stap 5: Eenvoudig bestellen

Heb je nu bepaald welke zonnepanelen set je nodig hebt en hoeveel panelen er op je dak passen? Bestel de set naar keuze dan snel en eenvoudig in onze webshop. Wij bezorgen ze zo snel mogelijk bij je thuis!

Bekijk de panelen

Door deze stappen te volgen, kun je de meest geschikte zonnepanelen set van New Power voor jouw situatie kiezen. Begin met het meten van je dak, bepaal de beste opstelling en controleer de stevigheid van je dak. Vergeet niet te zorgen voor een stopcontact in de buurt. Bestel vervolgens eenvoudig via onze webshop en profiteer van duurzame energie!

Voor meer informatie en om jouw set te bestellen, bezoek de webshop

HR-Ketels verkopen beter dan warmtepompen ondanks klimaatdoelstellingen

HR-Ketels Verkopen Beter dan Warmtepompen Ondanks Klimaatdoelstellingen

De groei in de verkoop van duurzame verwarmingsmethoden, zoals warmtepompen, begint af te vlakken. Traditionele HR-ketels blijven echter populair, en bij nieuwbouwwoningen is het aandeel van HR-ketels zelfs aanzienlijk toegenomen. Dit vormt een probleem volgens milieuorganisatie Natuur & Milieu, omdat de Nederlandse overheid wil dat het land in 2050 volledig aardgasvrij is. De nieuwste cijfers over de verkoop van verwarmingsapparaten zijn afkomstig uit een rapport van Natuur & Milieu, samen met netwerkbedrijven Stedin en Alliander.

Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu, noemt de cijfers opmerkelijk: “We moeten juist van het aardgas af. De verkoop van duurzame alternatieven moet omhoog, terwijl die van HR-ketels zo snel mogelijk omlaag moet. Alleen zo kunnen we voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet.”

Uit de cijfers blijkt dat de verkoop van warmtepompen vorig jaar met 15 procent steeg naar 84.832 eenheden. Het jaar daarvoor was er nog sprake van een verkoopgroei van 44 procent.

De verkoop van HR-ketels, die in 2016 daalde, steeg in 2017 weer met 3 procent naar 425.000 stuks. Vooral bij nieuwbouwwoningen stijgt de verkoop van HR-ketels fors. In 2014 had 51 procent van de nieuwbouwwoningen een HR-ketel, terwijl dit in 2016 naar 75 procent steeg. Aangezien een HR-ketel gemiddeld vijftien jaar meegaat, betekent dit volgens de onderzoekers dat tot 2031 driekwart van de nieuwbouwwoningen uit 2016 nog steeds afhankelijk zal zijn van aardgas.

Wat koken betreft, lijkt gas wel terrein te verliezen. Elektrische inbouwkookplaten worden steeds populairder, ten koste van gaskookplaten.

Deze trend benadrukt de uitdaging voor Nederland om de overgang naar duurzame verwarmingsmethoden te versnellen en de afhankelijkheid van aardgas te verminderen om de gestelde klimaatdoelen te bereiken.

Bron: Nu.nl

Zonnepanelen van NewPower

newpower zonnepanelen

De revolutie van thuiszonne-energie: New Power’s missie voor een duurzame toekomst.

In een wereld waar duurzaamheid steeds meer prioriteit krijgt, is de zoektocht naar alternatieve energiebronnen essentieel geworden. Bij New Power geloven ze sterk in de kracht van zonne-energie als een sleutelelement in deze transitie naar een groenere toekomst. Onze visie is eenvoudig maar ambitieus: we willen zonne-energie toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht hun woonsituatie of financiële mogelijkheden.

De New Power Home Solar Set: Zonne-energie voor iedereen

Of je nu in een huurhuis woont, geen grote investering kunt doen of gewoon een beetje extra ruimte in je tuin hebt, onze Home Solar Set is ontworpen om het gemakkelijk te maken om te beginnen met het opwekken van zonne-energie. Met deze slimme en toekomstgerichte oplossing kunnen particulieren op een eenvoudige en economische manier profiteren van gratis en milieuvriendelijke energie.

Montagesysteem van ESDEC

Bij New Power streven ze ernaar om niet alleen hoogwaardige producten aan te bieden, maar ook om ze betaalbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Onze Home Solar Set is niet alleen voorzien van een slim montagesysteem van ESDEC, maar heeft ook een mooi ontwerp, is van goede kwaliteit en wordt aangeboden tegen een prijs die ervoor zorgt dat de investering binnen twee jaar is terugverdiend.

Bij New Power staat service hoog in het vaandel. Onze klantenservice is elke dag online beschikbaar om al je vragen te beantwoorden en onze toegewijde chauffeurs zorgen ervoor dat je bestelling snel en efficiënt wordt geleverd, waarbij ze indien nodig zelfs een helpende hand bieden.

Samenwerkingen New Power

Newpower gelooft in in samenwerking en daarom werken ze nauw samen met gerenommeerde partners zoals ESDEC en APsystems. ESDEC, wereldleider in montagesystemen voor zonnepanelen, heeft een slim plug & play systeem ontwikkeld dat voorheen alleen beschikbaar was voor installateurs, maar nu ook toegankelijk is voor particulieren als ESDEC for Home. APsystems biedt geavanceerde zonne-micro-omvormertechnologie die betrouwbare en duurzame energieoplossingen mogelijk maakt voor residentiële en commerciële systemen.

Met partners en de toewijding aan innovatie en klantenservice, streven ze ernaar om een wereld te creëren waarin zonne-energie voor iedereen beschikbaar is, en waarbij ze samen een significante bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze maatschappij en onze planeet.

Energieopslag met de thuisbatterij van Growatt NOAH 2000

Energieopslag met de thuisbatterij van Growatt NOAH 2000

In de zoektocht naar duurzamere energieoplossingen groeit de populariteit van zonne-energie exponentieel. Met zonnepanelen op onze daken halen we de kracht van de zon binnen en verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar wat gebeurt er met die energie wanneer de zon ondergaat? Hier komt de Growatt NOAH 2000 thuisbatterij om de hoek kijken, een innovatief apparaat dat zonne-energie opslaat voor gebruik op elk moment, zelfs wanneer de zon niet schijnt.

Krachtige prestaties in compact Formaat

De Growatt NOAH 2000 balkon zonne-opslag biedt een indrukwekkende energieopslag tot 8 kWh in een compact en elegant ontwerp. Dit maakt het ideaal voor huishoudens die hun energieverbruik willen verlagen en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Het systeem is uitbreidbaar door verbinding van maximaal vier batterijen tot 8192 Wh, waardoor het aanpasbaar is aan de specifieke behoeften van elk huishouden.

Duurzaamheid en betrouwbaarheid gegarandeerd

Met meer dan 6000 laadcycli, IP66-robuustheid en een indrukwekkende garantie van 10 jaar, belooft de Growatt NOAH 2000 batterij duurzaamheid en betrouwbaarheid op lange termijn. Dit betekent dat huiseigenaren kunnen genieten van jarenlang ononderbroken gebruik, wetende dat hun investering beschermd is.

Optimaliseer zonne-Energie met slimme Integratie

Een van de meest opvallende kenmerken van de Growatt NOAH 2000 is zijn vermogen om zonne-energie te optimaliseren. Met een capaciteit van tot 1800 W zonne-toevoer, kan het systeem maximaal vier modules ondersteunen, waardoor overtollige energie wordt opgeslagen voor gebruik tijdens de nacht. Dit maximaliseert de efficiëntie van zonne-energie en minimaliseert verspilling.

Eenvoudige installatie en monitoring

Dankzij de snelle installatie met een micro-omvormer en MC4-stekkers is de Growatt NOAH 2000 batterij snel operationeel. Bovendien maakt de ShinePhone-app real-time monitoring mogelijk, waardoor huiseigenaren hun energieverbruik kunnen volgen en optimaliseren vanaf hun smartphone of tablet.

Een Partnerschap voor de toekomst: Growatt en NewPower

De samenwerking tussen Growatt en NewPower opent nieuwe mogelijkheden voor duurzame energieoplossingen. Door de thuisbatterij van Growatt te combineren met de zonnepanelen van NewPower, kunnen huiseigenaren profiteren van een naadloze integratie en maximale energie-efficiëntie.

De Growatt NOAH 2000 batterij markeert een belangrijke stap voorwaarts in de evolutie van duurzame energieopslag. Met zijn indrukwekkende prestaties, duurzaamheid en gebruiksgemak, stelt het huiseigenaren in staat om optimaal te profiteren van zonne-energie, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Als een partnerschap met NewPower belooft het een veelbelovende toekomst voor hernieuwbare energie in onze huizen.

Meer weten of de zonnepanelen? Bekijk dan de website van NewPower

Populariteit van Zonnepanelen neem toe na besluit over salderen

bereken teruglevering

De activiteit onder zonnepaneelinstallateurs neemt weer toe. Na een periode van afname is de vraag afgelopen maand aanzienlijk gestegen, voornamelijk vanwege de politieke discussie rondom de salderingsregeling.

Dit blijkt uit een recente enquête van branchevereniging Techniek Nederland onder diverse installatiebedrijven. Installateurs die door de NOS zijn benaderd, bevestigen dit herstelbeeld.

Jarenlang genoot de zonnestroomindustrie van ongekende groei. Vorig jaar groeide het aantal woningen met zonnepanelen nog van 2 miljoen naar 2,6 miljoen. Maar in oktober spraken installateurs met Nieuwsuur over een “aanzienlijke terugval”, waarbij sommige bedrijven tot wel 30 procent minder aanvragen ontvingen.

De terughoudendheid onder huiseigenaren was een reactie op het besluit om de aantrekkelijke salderingsregeling per 2025 af te schaffen. Hoewel onafhankelijke partijen zoals Milieu Centraal berekenden dat de panelen nog steeds binnen zes jaar terugverdiend konden worden, leidde dit besluit tot aarzeling.

Terugdraaien van het Besluit

Het herstel in de vraag wordt ook toegeschreven aan een politieke ommezwaai. Vorige maand verwierp de Eerste Kamer namelijk het plan om de regeling af te schaffen. “Installateurs van zonnepanelen zien een toename in het aantal aanvragen na het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling voort te zetten,” concludeert de branchevereniging uit de enquête.

Ook de lagere prijzen spelen een rol. “Wij kunnen de panelen voor duizenden euro’s per huis goedkoper leveren dan tijdens de hoogtijdagen,” zegt Kilic. Door de combinatie van een hoge vraag tijdens de coronacrisis en de periode erna, samen met leveringsproblemen en personeelstekorten, waren de panelen relatief duur. “Nu hebben groothandels juist grote voorraden door de verminderde vraag van de afgelopen maanden. Daardoor is de prijs nu lager.”

Dit trekt nieuwe klanten aan. “Afgelopen maand is het aanzienlijk drukker geweest, maar we zijn nog niet terug op het niveau van voor de zomer,” zegt Kilic. “En misschien is dat maar goed ook. Het was toen ook wel erg druk.”

Delftse Onderzoekers Leiden de weg met Na-ion Technologie

Betere batterijen

Een doorbraak in batterijtechnologie komt uit Delft, waar onderzoekers zich richten op het ontwikkelen van batterijen die sneller kunnen opladen, stabielere opslag bieden en vervaardigd zijn van duurzame en breed beschikbare materialen. Deze vormen een veelbelovend alternatief voor lithium-ion batterijen, die afhankelijk zijn van zeldzame materialen en een aanzienlijke CO2-voetafdruk hebben.

Een recent artikel in Nature Energy, geschreven door Marnix Wagemaker en Alexandros Vasileiadis in samenwerking met onderzoekers van de Chinese Academie of Sciences, benadrukt de verbeteringen in het snel opladen van Na-ion batterijen en de verfijningen aan de negatieve elektrode. Opvallend is dat deze elektrode vervaardigd kan worden uit organische materialen, waardoor de afhankelijkheid van zeldzame materialen die niet binnen Europa beschikbaar zijn, wordt verminderd.

De Delftse onderzoekers hebben niet alleen aan de negatieve elektrode gewerkt; ze hebben ook de kathode verbeterd en hierover gepubliceerd in Nature Sustainability. In het artikel “Fast-charge high-voltage layered cathodes for sodium-ion batteries” wordt de ontwikkeling van een nieuwe positieve elektrode besproken, gebaseerd op ontwerpprincipes die eerder in 2020 in Science zijn gepubliceerd onder de titel “Rational design of layered oxide materials for sodium-ion batteries”.

Vanuit deze ontwerpprincipes is een materiaal ontwikkeld dat het beste van twee mogelijke structuren combineert: een hoge energiedichtheid en snelladen. Bovendien blijkt het materiaal tijdens het laden en ontladen heel geleidelijk van structuur te veranderen, wat de levensduur verlengt. Een extra voordeel is dat het materiaal geen kobalt bevat, wat vaak wel aanwezig is in Li-ion kathodes.

Met de groeiende kennis over deze batterijmaterialen wordt de volgende fase van het derde Groeifondsproject duurzame batterijtechnologie voorbereid. Dit project richt zich niet alleen op het onderzoek naar Li-ion batterijen, maar omvat ook het onderzoek naar Na-ion batterijen op nationaal niveau. Hierdoor wordt het batterijonderzoek uitgebreid, wat uiteindelijk zal leiden tot de toepassing van deze technologie op zowel de nationale als de Europese markt.

Hr-ketels verkopen beter dan warmtepompen, ondanks klimaatdoelstellingen

Hr ketels verkopen beter dan warmtepompen ondanks klimaatdoelstellingen

De groei in de verkoop van duurzame verwarmingsmethoden zoals warmtepompen vlakt af. Traditionele hr-ketels vinden nog steeds gretig aftrek en bij nieuwbouwwoningen is het aandeel hr-ketels zelfs fors toegenomen.

Dat is volgens milieuorganisatie Natuur & Milieu een probleem, want de overheid wil dat Nederland in 2050 volledig aardgasvrij is. De nieuwste cijfers over de verkoop van verwarmingsapparaten komen uit een rapport van Natuur & Milieu en netwerkbedrijven Stedin en Alliander.

Natuur & Millieu-directeur Marjolein Demmers noemt de cijfers opmerkelijk. “We moeten juist van het aardgas af”, zegt zij. “De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen.”

Volgens de cijfers ging de verkoop van warmtepompen vorig jaar met 15 procent vooruit, naar 84.832. Een jaar eerder was nog sprake van een verkoopgroei van 44 procent.

De verkoop van hr-ketels daalde in 2016, maar steeg in 2017 weer met 3 procent, tot 425.000 stuks.

Bij nieuwbouwhuizen stijgt de verkoop van hr-ketels zelfs explosief, blijkt uit de cijfers. In 2014 kreeg 51 procent van de nieuwbouwwoningen een hr-ketel, in 2016 was dit 75 procent. Een hr-ketel gaat gemiddeld zo’n vijftien jaar mee. Dit betekent volgens de onderzoekers dat tot 2031 drie kwart van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit.

Koken op gas raakt overigens wel uit. Vooral elektrische inbouwkookplaten zijn populair. De verkoop hiervan stijgt, ten koste van gaskookplaten.

Bezitters zonnepanelen kunnen geen langjarig contract meer afsluiten

Bezitters zonnepanelen kunnen geen langjarig contract meer afsluiten

Mensen die zonnepanelen op hun dak hebben geïnstalleerd, merken dat veel energieleveranciers niet langer meerjarige contracten met vaste prijzen aanbieden. Huishoudens zonder zonnepanelen behouden deze optie echter wel.

Bij twee van de bekende energieleveranciers, namelijk Essent en Eneco, is het momenteel niet mogelijk voor klanten met zonnepanelen om te kiezen voor een contract met drie jaar vaste tarieven. Deze optie is ook niet beschikbaar bij Oxxio en Energiedirect, hoewel éénjarige contracten nog steeds worden aangeboden.

Verandering van situatie
Recentelijk hebben bezitters van zonnepanelen te maken gehad met aanzienlijke veranderingen. Vandebron kondigde vorige maand aan dat ze een vergoeding zullen heffen bij klanten die overtollige energie terugleveren aan het net, wat vrijwel alle zonnepaneelbezitters doen, omdat ze op zonnige dagen niet altijd alle opgewekte stroom kunnen verbruiken.

Energieleveranciers worden geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen bij de verwerking van deze teruggeleverde zonne-energie. De onregelmatige toevoer van stroom van huishoudens naar het net maakt het moeilijk om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden.

Wanneer er te veel energie wordt teruggeleverd, moet elders een energiecentrale worden uitgeschakeld of minder worden gebruikt, wat leidt tot extra kosten. Deze kosten worden aangeduid als onbalanskosten.

Schrapen van driejarige contracten
In plaats van deze kosten te verdelen over alle klanten, hebben sommige energieleveranciers, waaronder Vandebron, onlangs besloten om deze extra kosten door te berekenen aan mensen met zonnepanelen. Andere energiebedrijven lijken nu dezelfde koers te volgen door voorlopig geen driejarige contracten aan te bieden aan klanten met zonnepanelen. Een woordvoerder van Eneco verklaart: “Net als sommige andere aanbieders bieden wij tijdelijk geen vaste contracten van drie jaar aan huishoudens met zonnepanelen. Het is nog niet duidelijk hoe we de toenemende kosten zullen verdelen, dat wordt momenteel onderzocht.”

Essent kampt met dezelfde problematiek, zoals aangegeven door hun woordvoerder: “Het is vervelend, maar momenteel is het te onzeker om langetermijnzekerheid te bieden aan mensen met zonnepanelen.”

Terugleververgoeding
Het volgende probleem betreft de vergoeding die klanten ontvangen wanneer ze gedurende een jaar meer energie terugleveren aan het net dan ze verbruiken. Dit wordt salderen genoemd. Voor de resterende hoeveelheid stroom krijgen ze een terugleververgoeding.

Het issue voor Essent is dat deze vergoeding doorgaans hoger is dan de stroomprijs op het moment van daadwerkelijke teruglevering. Wanneer veel mensen tegelijkertijd zonne-energie aan het net terugleveren, daalt de stroomprijs, wat extra kosten met zich meebrengt. Deze kosten worden momenteel verdeeld over alle klanten, inclusief degenen zonder zonnepanelen.

Moeilijk te voorspellen
Aangezien het zeer lastig is om op lange termijn te voorspellen hoeveel zonne-energie (en windenergie) er aan het net zal worden geleverd, en hoe vaak energieleveranciers geconfronteerd zullen worden met extreem lage of zelfs negatieve stroomprijzen, kan Essent momenteel geen garantie bieden voor contracten met een looptijd langer dan een jaar.

Het is nog niet duidelijk hoelang het zal duren voordat Essent weer meerjarige contracten voor zonnepaneelbezitters zal aanbieden. Vattenfall, de grootste energieleverancier in Nederland, heeft momenteel geen plannen om meerjarige contracten te beperken voor huishoudens met zonnepanelen, volgens een woordvoerder. Echter, ook dit bedrijf erkent het probleem van stijgende kosten en onderzoekt manieren om deze kosten eerlijk te verdelen.

Zonnepanelen als dakpannen

Zonnepanelen als dakpannen

Wilt u mee zijn met de toekomst en genieten van gratis zonne-energie? Dan laat u zonnepanelen leggen die in uw dakpannen ingewerkt zijn. Ze worden nog vaak geïnstalleerd: fotovoltaïsche installaties die uitsteken boven het dak. Maar zulke installaties zijn gedoemd om te verdwijnen.

Dakpan en zonnecel in één

Tegenwoordig bestaan er nieuwe, esthetischere manieren om uw dak uit te rusten met zonnepanelen. Zo worden steeds vaker geïntegreerde fotovoltaïsche cellen gebruikt, wat eigenlijk neerkomt op dakpannen die bedekt zijn met zonnecellen. Een andere methode is de zonnepanelen als een vlak tussen de dakpannen te leggen. In Frankrijk zijn al heel wat daken uitgerust met gëintegreerde zonnepanelen. Volledige daken worden er voorzien van zonnepanelen, zonder ook maar één echte dakpan. Toch wordt er best een strook gewone dakpannen aangelegd aan de rand van het dak, om kieren en dus tocht- en regeninstroom te vermijden.

Zonnepanelen met stekker…

Hoger rendement als dakpan

Niet alleen ogen zonnepanelen die in het dak ingewerkt zitten veel mooier. Doordat ze gebruikmaken van de nieuwste technologie, halen ze een nog hoger rendement dan de gewone zonnepanelen. In een goede 7 à 10 jaar verdient u de investering terug. Aangezien fotovoltaïsche installaties zo’n 30 jaar meegaan, kunt u dus 20 jaar lang genieten van gratis energie.

Het rendement hangt ook af van de soort zonnecellen die u kiest. Zo halen kristallijne panelen een hoger rendement dan amorfe. Monokristallijne installaties zetten 15 tot 18% van het zonlicht om in stroom, polykristallijne 12 tot 15% en amorfe nauwelijks 6 tot 8%. Wel zijn de amorfe een stuk goedkoper dan kristallijne panelen.

econsument zonnepanelen als dakpan op dak

Onderzoek wijst uit dat elektrisch rijden echt schoner is

Onderzoek wijst uit dat elektrisch rijden echt schoner is

Critici vinden elektrisch rijden helemaal niet beter voor milieu. Bij het productieproces van accupakketten komt relatief veel CO2 vrij en rijden op stroom die afkomstig is van kolencentrales zorgt ook voor vervuiling. Toch is elektrisch rijden vaak schoner, blijkt uit onderzoek.

Het onderzoek in kwestie is een zogeheten life cycle assessment (LCA). De onderzoekers kijken dan naar de milieu-impact van een voertuig van productiestart tot aan het einde van de levensduur en niet alleen naar het het gebruik van de auto.

Het onderzoek komt uit de koker van Green NCAP, een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van schone auto’s en het verbeteren van de luchtkwaliteit. De onderzoeksmethode is van het Oostenrijkse onderzoeksinstituut Joanneum Research en gevalideerd door het Zwitserse Paul Scherrer Institute.

Green NCAP is voor zijn berekeningen voor de geschatte uitstoot van broeikasgassen gedurende de levensduur van een voertuig uitgegaan van een periode van zestien jaar en een uiteindelijke tellerstand van 240.000 kilometer. In totaal zijn gedurende twee jaar 61 recente modellen onder de loep genomen, variërend van stadsauto tot aan personenbus. Wat niet is meegewogen, zijn milieueffecten als stikstofoxide en fijnstof.