EConsument.nl

Home » Elektrische Auto

Elektrische auto

Hoe werkt een elektrische auto?

Elektrische energie wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij. DC-naar-AC converters, zogenaamde omvormers, zetten de gelijkstroom van de accu om in wisselstroom om de elektromotor aan te drijven. Hoe effectiever deze conversie, hoe langer de auto op één acculading kan rijden. Ten slotte zet een elektromotor elektrische energie om in mechanische energie: de elektromotor gebruikt deze energie om magnetische velden op te wekken. Een roterende beweging wordt bereikt door hun aantrekkende en afstotende krachten. Een ander centraal onderdeel van een elektrische auto is de DC-DC-converter, ook wel de converter genoemd. Het zet de hoge spanning van de batterij (100-400 volt of meer) efficiënt om in de veel lagere spanning (12 of mogelijk 48 volt) voor elektronische componenten.

Hoe wordt een elektrische auto opgeladen – en hoe lang duurt het?

Elektrische auto’s moeten worden aangesloten om mobiel te blijven. Volgens een onderzoek van de Federal Association for eMobility laadt 80 procent van de eigenaren ze aan het stopcontact thuis. Afhankelijk van het voertuig en de accu duurt dit minimaal acht uur. Niet elk stopcontact is echter ontworpen voor grote hoeveelheden elektriciteit die lang doorstromen. Zogenaamde wall boxes lossen dit probleem opvoor thuis gaat het laden bij hen bijna vier keer sneller. Een batterijlading bij openbare AC-laadstations (Alternating Current, AC) duurt net zo lang, bij zogenaamde gelijkstroom (DC) snellaadstations (Direct Current, DC) iets minder dan een uur. 

De reden hiervoor: De batterij in een elektrische auto moet worden opgeladen met gelijkstroom, maar de elektriciteit van het openbare net is wisselstroom. De omvormer in de auto moet deze eerst ombouwen. Opladen bij AC-laadstations duurt daardoor langer dan bij DC-stations. Deze zetten de elektriciteit voor het opladen om in gelijkstroom en geven deze direct door aan de accu in de auto. Hoewel de DC-snellaadstations hoge laadcapaciteiten mogelijk maken, kwamen ze tot nu toe minder vaak voor omdat ze duurder zijn. Voor het gebruik van beide laadstations is een speciale kabel nodig.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto?

Het verbruik van een elektrische auto wordt weergegeven in kilowattuur (kWh) per 100 kilometer. Zeer kleine, lichtgewicht elektrische auto’s kunnen minder dan 7 kWh per 100 kilometer verbruiken. Andere micro- en kleine auto’s verbruiken tussen de 11 en 13 kWh per 100 kilometer. Elektrische auto’s van A-merken “slikken” 28 kWh. Toch kunnen ze dankzij bijzonder grote batterijen tot 600 kilometer afleggen.

Electrische auto leasen

Ben je van plan een elektrische auto te leasen? Bij Econsument is het mogelijk dit te vergelijken. Selecteer de kilometers die je jaarlijks verwacht te rijden en de looptijd van het contract. Een auto leasen kan al vanaf 295 euro per maand.