EConsument.nl

Home » Opbrengst zonnepanelen

Opbrengsten Zonnepanelen

Wat zijn de opbrengsten van zonnepanelen?

De hoeveelheid warmte-energie die daadwerkelijk kan worden gebruikt, welke een zonnepaneel opbrengt, wordt de zonneopbrengst genoemd. Het thermisch rendement van de zon is lager dan de hoeveelheid opgewekte warmte omdat warmte niet altijd kan worden benut. Vooral zonnepanelen met verwarmingsondersteuning leveren in de zomer aanzienlijk meer energie dan nodig is.

Afhankelijk van de regio ligt de zonnestraling in Nederland tussen 900 en 1.200 kWh per vierkante meter per jaar.
De opbrengsten van zonnepanelen liggen rond de 50%, zodat de totale opbrengst per jaar gemiddeld 450 tot 600 kWh per vierkante meter collectoroppervlak kan zijn.

Factoren opbrengsten zonnepanelen

Allereerst is de zonneopbrengst afhankelijk van de jaarlijkse zonnestraling , die niet overal in Nederland hetzelfde is. Bijzonder gunstige locaties zijn in het zuiden van Nederland. Het is ook belangrijk dat de helling en oriëntatie van het dak ongeveer overeenkomen met de optimale waarden. Als de afwijkingen niet al te ernstig zijn, is compensatie mogelijk met een iets groter collectoroppervlak. Uiteraard heeft ook de kwaliteit van het systeem een grote invloed op het thermisch rendement van de zon. Met name het rendement van de collectoren en de thermische isolatie van de opslagtank hebben een gevoelig effect.

Het is relatief eenvoudig om de grootte te bepalen welke nodig is voor de optimale opbrengst van zonnepanelen als het uitsluitend wordt gebruikt voor de warm water. Er moet ongeveer 1 tot 1,5 vierkante meter opvangoppervlak per persoon zijn en de warmwatertank moet ongeveer 80 liter per persoon zijn. Als het opslagsysteem in de zomer opgewekte energie niet kan opslaan, draagt de overtollige energie niet bij aan de opbrengst van zonnepanelen. Kiezen voor een te grote opslagtank is ook niet gewenst, omdat in tijden zonder voldoende zon een te grote hoeveelheid water warm gehouden moet worden door een externe energievoorziening. Bij installaties met warmteondersteuning is de situatie complexer: een groter collectoroppervlak verhoogt de opbrengst gedurende de gehele stookperiode, maar leidt in de zomer tot overproductie, wat niet bijdraagt aan de opbrengst van zonnepanelen.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Met een gemiddelde opbrengst van 450 tot 600 kWh per vierkante meter kan een zonnepaneel een zonnedekking van maximaal 50% voor warmwaterbereiding en ongeveer 30% voor verwarmingsondersteuning behalen. Gespecialiseerde bedrijven helpen u graag om uw energiekosten te verlagen zodat u profiteren van een optimale opbrengst van zonnepanelen.

Zonnepanelen behalen een jaaropbrengst van zo’n 250 tot 600 kilowattuur (kWh) per vierkante meter collectoroppervlak. Dit is afhankelijk van het type zonnecollector dat is geïnstalleerd en het rendement van uw zonnepaneel.

Besparen door rendement op zonnepanelen

Een persoon heeft ongeveer 50 liter warm water per dag nodig. Om dit verbruik in de zomer volledig te kunnen dekken, is een thermische zonnecollectoroppervlakte van 0,8 tot 1,5 vierkante meter en een opslagvolume van 70 tot 100 liter nodig.

Voor een gezinshuishouden met vier personen betekent dit dat een zonnepaneel tussen de 3,2 en 6 vierkante meter moet zijn en dat de warmwatertank tussen de 280 en 400 liter moet bevatten. Omdat een systeem van deze omvang op bijna elk huis kan worden gemonteerd, is de productie van warm water met thermische zonne-energie een van de meest populaire toepassingsgebieden voor thermische zonne-energie.

Een zonnepaneel dat moet worden gebruikt om te verwarmen met behulp van thermische zonne-energie , moet een aanzienlijk hoger rendement opleveren dan een systeem voor het verwarmen van water.

Een collectoroppervlak van minimaal 50 vierkante meter en een boilerinhoud van minimaal 700 liter zijn meestal nodig om de behoeften van een eengezinshuishouden volledig te dekken. Door deze afmetingen kan zonneverwarming meestal maar gedeeltelijk de volledige energiebehoefte van een huis dekken.

Misvattingen opbrengst zonnepanelen

1. Zonnepanelen? Het is niet rendabel!

Fout! Met een zonnepaneel kunt u de warmte van de zonnestralen omzetten in bruikbare warmte-energie om deze te gebruiken

Verwarm uw warm water (servicewater in de keuken en badkamer).
en/of om uw verwarmingswater te verwarmen.

De zon voorziet u kosteloos van warmte tot aan het dak – zonder dat u daarvoor een energierekening hoeft te betalen. Met elke kilowattuur zonnewarmte die je met het systeem opwekt en in het huishouden verbruikt, bespaar je op energiebronnen die je verbrandt voor verwarming, bijvoorbeeld gas, olie of hout – om maar de meest voorkomende in dit land te noemen. 1 kWh zonnewarmte bespaart:

  • 0,25 kilogram brandhout
  • 0,12 kuub verwarmingsgas op basis van aardgas
  • 0,09 liter stookolie

2. Hoge opbrengsten van zonnepanelen? Je bent alleen maar geld kwijt voor de aanschaf.

Fout!
Een gemiddeld zonnepaneelsysteem voor de warmwateropwekking, die u volledig uit eigen zak financiert, betaalt zich na ongeveer 15 jaar financieel terug, een voor verwarmingsondersteuning na ongeveer 20 jaar. 

Daarnaast zijn de exploitatiekosten van de systemen voor onder meer pompvermogen, inspectie, onderhoud en verzekering vanaf afschrijving laag. En dankzij de 20 jaar garantie die al door veel fabrikanten wordt gegarandeerd, hoeft u ook geen rekening te houden met hoge reparatiekosten. Kijk op onze pagina kosten zonnepanelen voor meer informatie over de kosten bij aanschaf van zonnepanelen.

3. Zonnepanelen? Daarvoor is de zon in Nederland niet genoeg!

Fout! Een zonnecollector in Nederland ontvangt gemiddeld zo’n 1.000 watt (W) zonnestraling per vierkante meter (m2). Een collector met een collectorvermogen van 550 W/m2 haalt dus bij 800 uren zonneschijn een jaarlijkse collectoropbrengst van 440 kWh/(m2 a). En een voorbeeldinstallatie met 8 m2 van deze collectoren levert jaarlijks een systeemopbrengst op van 3.520 kWh/(m 2 a). Dat komt overeen met een goed kwart van wat een eengezinswoning (bouwjaar: tot 2002, woonoppervlak: 140 m2 ) aan thermische warmte (brandstof: stookgas) per jaar nodig heeft: 14.000 kWh.

4. Thermische zonne-energie? Alleen daken op het zuiden zijn hiervoor geschikt!

Fout! In Nederland vangen zonnepanelen op een dak op het zuiden de meeste zonnestralen per dag en jaar op, maar systemen op daken op het oosten of westen wekken ook zoveel zonnewarmte op dat het de moeite waard is om ze te gebruiken. De lagere warmteopbrengst door de lagere lichtinval zou bijvoorbeeld gecompenseerd kunnen worden met extra zonnecollectoren. Ook het type verzamelaar speelt hierbij een rol.

De praktijk leert: Een afwijking van 30 procent naar het oosten of westen vermindert het rendement van een zonnesysteem slechts met ongeveer 5 procent. Zuidwest- of zuidoostdaken hebben dus ook alles in huis om een zonnedak te worden, waarop u zonne-installaties efficiënt kunt laten werken. Opgemerkt moet worden dat de opbrengsten met een westelijke dakoriëntatie iets hoger kunnen zijn dan die van de oostelijke.

Welke opbrengsten kan ik verachten voor mijn situatie?

Kies voor zonnepanelen altijd voor kwalitatieve panelen met langdurige garanties. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan, wat bij goedkope producten helaas nog wel eens kan gebeuren.

Voor hoogwaardige zonnepanelen kunt u rekenen op zo’n 250 tot 300 euro per vierkante meter. Vacuümbuiscollectoren voor zonneboilers daarentegen zijn veel duurder en kosten zo’n 750 tot 800 euro per vierkante meter. Kijk daarom goed op onze pagina over kosten zonnepanelen of deze voor uw situatie de moeite waard zijn.