EConsument.nl

Home » Blog » Zonnepanelen als dakpannen

Zonnepanelen als dakpannen

Zonnepanelen als dakpannen

Wilt u mee zijn met de toekomst en genieten van gratis zonne-energie? Dan laat u zonnepanelen leggen die in uw dakpannen ingewerkt zijn. Ze worden nog vaak geïnstalleerd: fotovoltaïsche installaties die uitsteken boven het dak. Maar zulke installaties zijn gedoemd om te verdwijnen.

Dakpan en zonnecel in één

Tegenwoordig bestaan er nieuwe, esthetischere manieren om uw dak uit te rusten met zonnepanelen. Zo worden steeds vaker geïntegreerde fotovoltaïsche cellen gebruikt, wat eigenlijk neerkomt op dakpannen die bedekt zijn met zonnecellen. Een andere methode is de zonnepanelen als een vlak tussen de dakpannen te leggen. In Frankrijk zijn al heel wat daken uitgerust met gëintegreerde zonnepanelen. Volledige daken worden er voorzien van zonnepanelen, zonder ook maar één echte dakpan. Toch wordt er best een strook gewone dakpannen aangelegd aan de rand van het dak, om kieren en dus tocht- en regeninstroom te vermijden.

Zonnepanelen met stekker…

Hoger rendement als dakpan

Niet alleen ogen zonnepanelen die in het dak ingewerkt zitten veel mooier. Doordat ze gebruikmaken van de nieuwste technologie, halen ze een nog hoger rendement dan de gewone zonnepanelen. In een goede 7 à 10 jaar verdient u de investering terug. Aangezien fotovoltaïsche installaties zo’n 30 jaar meegaan, kunt u dus 20 jaar lang genieten van gratis energie.

Het rendement hangt ook af van de soort zonnecellen die u kiest. Zo halen kristallijne panelen een hoger rendement dan amorfe. Monokristallijne installaties zetten 15 tot 18% van het zonlicht om in stroom, polykristallijne 12 tot 15% en amorfe nauwelijks 6 tot 8%. Wel zijn de amorfe een stuk goedkoper dan kristallijne panelen.

econsument zonnepanelen als dakpan op dak

1 reactie op “Zonnepanelen als dakpannen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *