EConsument.nl

Home » Blog » HR-Ketels verkopen beter dan warmtepompen ondanks klimaatdoelstellingen

HR-Ketels verkopen beter dan warmtepompen ondanks klimaatdoelstellingen

HR-Ketels Verkopen Beter dan Warmtepompen Ondanks Klimaatdoelstellingen

De groei in de verkoop van duurzame verwarmingsmethoden, zoals warmtepompen, begint af te vlakken. Traditionele HR-ketels blijven echter populair, en bij nieuwbouwwoningen is het aandeel van HR-ketels zelfs aanzienlijk toegenomen. Dit vormt een probleem volgens milieuorganisatie Natuur & Milieu, omdat de Nederlandse overheid wil dat het land in 2050 volledig aardgasvrij is. De nieuwste cijfers over de verkoop van verwarmingsapparaten zijn afkomstig uit een rapport van Natuur & Milieu, samen met netwerkbedrijven Stedin en Alliander.

Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu, noemt de cijfers opmerkelijk: “We moeten juist van het aardgas af. De verkoop van duurzame alternatieven moet omhoog, terwijl die van HR-ketels zo snel mogelijk omlaag moet. Alleen zo kunnen we voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet.”

Uit de cijfers blijkt dat de verkoop van warmtepompen vorig jaar met 15 procent steeg naar 84.832 eenheden. Het jaar daarvoor was er nog sprake van een verkoopgroei van 44 procent.

De verkoop van HR-ketels, die in 2016 daalde, steeg in 2017 weer met 3 procent naar 425.000 stuks. Vooral bij nieuwbouwwoningen stijgt de verkoop van HR-ketels fors. In 2014 had 51 procent van de nieuwbouwwoningen een HR-ketel, terwijl dit in 2016 naar 75 procent steeg. Aangezien een HR-ketel gemiddeld vijftien jaar meegaat, betekent dit volgens de onderzoekers dat tot 2031 driekwart van de nieuwbouwwoningen uit 2016 nog steeds afhankelijk zal zijn van aardgas.

Wat koken betreft, lijkt gas wel terrein te verliezen. Elektrische inbouwkookplaten worden steeds populairder, ten koste van gaskookplaten.

Deze trend benadrukt de uitdaging voor Nederland om de overgang naar duurzame verwarmingsmethoden te versnellen en de afhankelijkheid van aardgas te verminderen om de gestelde klimaatdoelen te bereiken.

Bron: Nu.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *