EConsument.nl

Home » Blog » Hr-ketels verkopen beter dan warmtepompen, ondanks klimaatdoelstellingen

Hr-ketels verkopen beter dan warmtepompen, ondanks klimaatdoelstellingen

Hr ketels verkopen beter dan warmtepompen ondanks klimaatdoelstellingen

De groei in de verkoop van duurzame verwarmingsmethoden zoals warmtepompen vlakt af. Traditionele hr-ketels vinden nog steeds gretig aftrek en bij nieuwbouwwoningen is het aandeel hr-ketels zelfs fors toegenomen.

Dat is volgens milieuorganisatie Natuur & Milieu een probleem, want de overheid wil dat Nederland in 2050 volledig aardgasvrij is. De nieuwste cijfers over de verkoop van verwarmingsapparaten komen uit een rapport van Natuur & Milieu en netwerkbedrijven Stedin en Alliander.

Natuur & Millieu-directeur Marjolein Demmers noemt de cijfers opmerkelijk. “We moeten juist van het aardgas af”, zegt zij. “De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen.”

Volgens de cijfers ging de verkoop van warmtepompen vorig jaar met 15 procent vooruit, naar 84.832. Een jaar eerder was nog sprake van een verkoopgroei van 44 procent.

De verkoop van hr-ketels daalde in 2016, maar steeg in 2017 weer met 3 procent, tot 425.000 stuks.

Bij nieuwbouwhuizen stijgt de verkoop van hr-ketels zelfs explosief, blijkt uit de cijfers. In 2014 kreeg 51 procent van de nieuwbouwwoningen een hr-ketel, in 2016 was dit 75 procent. Een hr-ketel gaat gemiddeld zo’n vijftien jaar mee. Dit betekent volgens de onderzoekers dat tot 2031 drie kwart van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit.

Koken op gas raakt overigens wel uit. Vooral elektrische inbouwkookplaten zijn populair. De verkoop hiervan stijgt, ten koste van gaskookplaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *