EConsument.nl

Home » Laadpalen

Laadpalen

Tegenwoordig zie je steeds meer, laadpalen! Nu zijn laadpalen er in allerlei verschillende soorten en maten. Hoe sneller het laadproces, hoe sneller uw elektrische auto klaar is voor gebruik. Met het juiste laadstation wordt de laadtijd merkbaar verkort. er zijn heel veel van verschillende modellen beschikbaar. Van eenvoudig in gebruik tot intelligente varianten met extra opties, zoals integratie in een smart home systeem.

Kan ik mijn elektrische auto opladen bij elk laadstation?

In principe kan ieder elektrisch voertuig met de juiste laadkabel of adapter worden aangesloten op een e-car laadpaal. Een mobiel laadstation omvat beide componenten. In Europa is de driefasige type 2-stekker bijzonder wijdverbreid en wordt deze als de standaard beschouwd. Het kan worden aangevuld met een snellaadfunctie en de optie voor AC- en DC-laden. Deze combinatie staat bekend als het Combined Charging System (kortweg CCS). Adapters zijn geschikt voor gebruik buitenshuis, omdat het type kabel en stekker ideaal is voor de bijbehorende elektrische auto.

Laadpaal bestellen

Wil je een laadpaal bestellen? Laadpalen zijn er al vanaf  €537,50 euro. Het is mogelijk om een laadpaal te monteren aan de muur of te plaatsen op een paal. 

Werkt elke laadpaal voor elektrische auto's voor elke auto?

Niet elke laadpaal is geschikt voor elke elektrische auto. Het is belangrijk om te letten op de juiste stekker van de laadkabel, aangezien deze bij oplossingen voor de particuliere sector meestal permanent is aangesloten op de laadbox. Europese autofabrikanten gebruiken Type 2 voor huishoudelijke wisselstroom, terwijl Aziatische en Amerikaanse fabrikanten Type 1 gebruiken.

De prestaties van de EV-laadpaal zijn niet bepalend voor de compatibiliteit. Als uw auto een laadvermogen van 3,7 kW heeft, kunt u deze opladen aan een 22 kW laadstation, maar de laadtijd wordt niet verkort.

Hoe lang duurt het opladen aan een laadpaal?

De duur van een laadproces is afhankelijk van het type laadproces en de capaciteit van de accu. Een auto met een accucapaciteit van 30 kW staat ongeveer tien uur aan een 3,7 kW-laadstation (230 V, eenfasig, 16 A) voordat hij “vol brandstof” is. Met een 11 kW-station (400 V, driefasig, 16 A) is het voertuig in iets minder dan drie uur klaar voor gebruik. Als hetzelfde laadpaal voor elektrische auto’s is aangesloten op drie fasen met 400 V en 32 A, mag u na anderhalf uur weer wegrijden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een oplaadpunt voor een electrische auto?

Let bij het kopen op het type laadstekker en beperk de keuze van laadpalen voor elektrische voertuigen tot apparaten die passen bij de prestaties van uw auto en uw wensen. Geef de voorkeur aan in aanmerking komende modellen. Varianten met intuïtieve bediening, een vast bevestigde oplaadkabel en een stekkerhouder worden aanbevolen. Een goed afleesbaar display of bewaking en bediening via app zult u snel waarderen. Daarnaast bieden sommige modellen de planning van laadtijden aan en maken zo het effectief benutten van tijden met lage elektriciteitsprijzen mogelijk.

Laadpaal bestellen

Een laadpaal kun je zelf eenvoudig online bestellen. We hebben een aantal aanbieders op een rijtje gezet. Je vind een aantal laadpalen hier op deze pagina.

Laadpalen bij jouw in de buurt

Hoeveel kosten opladers voor elektrische auto's?

Het goedkoopste model is op moment verkrijgbaar vanaf 300 euro. Afhankelijk van het uitgebreide scala aan functies liggen de duurste modellen tussen de 10.700 en 15.000 euro.

Wat zijn de kosten van het plaatsen van een oplaadpunt voor e-auto's?

Hoe meer individuele services er tijdens de installatie moeten worden uitgevoerd, hoe hoger de totale kosten. Betaalbare werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het aansluiten van de parkeerplaats op het elektriciteitsnet, het maken van plafondopeningen voor het leggen van kabels en het plaatsen van het laadstation. De totale kosten liggen tussen de 1000 en 3000 euro.
EConsument.nl