Kosten Zonnepanelen
Wat kosten zonnepanelen?
Als je stookkosten wil besparen en tegelijkertijd het milieu wilt beschermen, zijn zonnepanelen zeker een goede manier om dit doel te bereiken. De kosten voor een zonnepanelen zijn na enkele jaren eruit gehaald en u kunt dan dagelijks geld besparen.
Een goede manier van leven. Voor jou en het milieu. Maar wat zijn de geschatte kosten? Zijn er speciale kenmerken waar u rekening mee moet houden bij het berekenen van de kosten van zonnepanelen? U leest op deze pagina meer hierover.
De kosten voor zonnepanelen
Toegegeven, de prijs van 3.000 tot 12.000 euro dat als basisprijs wordt gegeven is vrij hoog. Maar het wijst al op de verschillende kosten.
De gemaakte kosten variëren uiteindelijk afhankelijk van de prestaties, technologie en het aantal zonnepanelen. Bovenal heeft de beslissing of zonnepanelen “alleen” voor warm water of ook ter ondersteuning van de verwarming moet werken een grote invloed op de prijs.
Een zonnesysteem is niet gratis, maar het bespaart u ook meer dan geld. Om de geschatte kosten van een zonnepanelen te bepalen, kunnen enkele vuistregels worden gehanteerd om een globaal overzicht te krijgen. Allereerst moet u overwegen of u de zonnepanelen alleen voor warmwaterbereiding of ook voor verwarmingsondersteuning wilt gebruiken.
Zonder verwarmingsondersteuning is per persoon ongeveer 1 tot 1,5 vierkante meter collectoroppervlak nodig. Maar als het systeem ook voor verwarming wordt gebruikt, zo’n drie tot vier vierkante meter. Daarnaast geldt: hoe slechter de isolatie van de woning, hoe meer zonnepanelen er nodig zijn. De zonne-opslagtank moet ongeveer 80 liter per persoon kunnen bevatten. Bij beduidend meer ondersteuning van de verwarming, afhankelijk van de grootte van het gebouw, zou deze dan ongeveer drie keer zo groot moeten zijn.
De kosten voor vlakke plaatcollectoren komen overeen met ongeveer 300 euro per vierkante meter. De kosten voor buizencollectoren zijn daarentegen iets hoger, rond de 600 euro per vierkante meter. De kosten voor het plaatsen van pompen en leidingen lopen sterk uiteen, maar het gemiddelde kan worden aangenomen op 1.500 euro. De kosten hangen echter vooral af van het al dan niet inbegrepen zijn van de verwarming.
Ontvang gratis offertes
Bij eConsument.nl helpen wij je graag om de perfecte zonnepanelen voor jouw situatie te vinden. Vul het formulier in, en wij nemen al het werk voor jou uit handen. Onze experts zorgen voor een zorgeloze ervaring van begin tot eind, zodat jij kunt profiteren van duurzame energie zonder zorgen.
Zonnepanelen vergelijken voor je eigen dak
- Gratis en vrijblijvend
- Vergelijk online prijzen van 40 installateurs
- Lokale installeurs
Thijs
Econsument
Zonnepanelen kosten berekenen
In de berekening van de kosten van zonnepanelen wordt ook rekening gehouden om de verwarming te ondersteunen. Ook in dit kader zullen de kosten, net als voorheen, gebaseerd zijn op een 4-persoonshuishouden.
Door de verwarmingsondersteuning is het systeem groter van formaat. Hoe meer collectoren er worden geplaatst, hoe meer warmte van de zon kan worden opgenomen en gebruikt om de verwarming te ondersteunen.
In de koelere seizoenen kan de verwarming worden ondersteund met warmte van de zon. Hierdoor is er minder fossiele brandstof nodig voor verwarming. Het olie- of gasverbruik wordt hierdoor lager, u bespaart op stookkosten en ontziet tegelijkertijd het milieu.
Kosten besparen door gebruik te maken van zonnepanelen
De daadwerkelijke besparing hangt sterk af van hoe oud uw huis is, hoe goed het is geïsoleerd, de verwarmingsgewoonten en hoe hoog je waterverbruik is. Daarnaast hebben uw verwarmingsinstallatie en natuurlijk het weer (sterke winter) invloed op de besparing.
Hoe zuidelijker u in Nederland woont, hoe meer de zonnepanelen naar verwachting opbrengen. Er kan echter een gemiddelde jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer 600 euro worden verwacht (op basis van zonnepanelen met verwarmingsondersteuning voor een gezinswoning voor 4 personen).
Deze worden gemiddeld na circa 15 jaar afgeschreven. De levensduur van de huidige zonnepanelen op de markt is echter ongeveer 20 tot 25 jaar. Dit betekent dat u de komende jaren stookkosten bespaart, die u nu zonder het zonnesysteem jaarlijks zou moeten betalen.
Wat kosten zonnepanelen voor de productie van warm water?
De kosten voor een zonnepanelen voor warmwateropwekking in 2022 voor een systeem voor een eengezinswoning (4 personen) ligt rond de 5.000 euro (inclusief installatie).
Deze genoemde prijs is inclusief:
4 tot 6 vierkante meter collectoroppervlak (ca. 1.500 euro)
Montage (ca. 1.500 Euro)
Zonneboiler (ca. 1.000 tot 2.000 euro).
Welke kosten zijn er bij zonnepanelen met verwarmingsondersteuning?
In veel gevallen moet een zonnepaneel met verwarmingsondersteuning worden aangeschaft. In dit geval moet je, omdat er meer zonnepanelen en een grotere (of tweede) zonnetank nodig zijn, meer investeren.
Voor een 4-persoonshuishouden adviseren wij:
16 meter meter collector-oppervlak (ca. 5.000 Euro)
Zonneboiler met een inhoud van minimaal 600 liter (ca. 2.000 tot 3.000 euro)
Het laten plaatsen van de zonnepanelen is ongeveer 3.000 euro.
In nieuwe gebouwen is het bijzonder voordelig dankzij:
✓ financiering
✓ snellere montage
✓ het geheugen dat sowieso nodig is
✓ de vakmensen zijn sowieso al in huis!
Maar er zijn ook voordelige financieringsprogramma’s in het geval van een renovatie van een oud gebouw, dak of verwarming:
✓als het dak toch opnieuw moet worden betegeld, kunt u tot 20% besparen op de zonnewarmtekosten als de werkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd
✓profiteren van subsidies
De investering in zonnetechnologie is berekenbaar. Wij raden een exacte prijsvergelijking van verschillende aanbiedingen aan .
Welke kosten ben ik kwijt aan zonnepanelen voor mijn eigen huis?
Kies voor zonnepanelen altijd voor kwalitatieve panelen met langdurige garanties. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan, wat bij goedkope producten helaas nog wel eens kan gebeuren.
Voor hoogwaardige zonnepanelen kunt u rekenen op zo’n 250 tot 300 euro per vierkante meter. Vacuümbuiscollectoren voor zonneboilers daarentegen zijn veel duurder en kosten zo’n 750 tot 800 euro per vierkante meter. Kijk daarom goed of de hogere aanschafkosten voor uw situatie moeite waard zijn.